Α' ΕΞΑΜΗΝΟ (30 ECTS)
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ - Α' ΕΞΑΜΗΝΟΥ
Χρήμα, Τράπεζες και Χρηματοοικονομικές Αγορές (6 ECTS)
Ο εκσυγχρονισμός των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και η παγκοσμιοποίηση καθιστούν αδήριτη ανάγκη την εις βάθος κατανόηση της λειτουργίας και της διασύνδεσης των χρηματοπιστωτικών αγορών. Το συγκεκριμένο μάθημα στοχεύει πρωτίστως να εισαγάγει τους φοιτητές στο θεσμικό περιβάλλον που λαμβάνουν χώρα οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές, καλύπτοντας ταυτόχρονα το σχετικό οικονομικό υπόβαθρο. Επιπλέον, το μάθημα εξετάζει τις βασικές αρχές που στηρίζουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν τη λειτουργία των κεφαλαιαγορών, τη χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση και τις οικονομικές κρίσεις. Τα θέματα που αναπτύσσονται συνοδεύονται από πρακτικές εφαρμογές και μελέτες περιπτώσεων.
Επενδύσεις και Διαχείριση Χαρτοφυλακίου (6 ECTS)
Το μάθημα εξετάζει το θεωρητικό πλαίσιο και την πρακτική προσέγγιση στη διαχείριση μετοχών και επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Το βασικό θεωρητικό πλαίσιο προσεγγίζεται από την τυπική θεωρία χαρτοφυλακίου και τις επεκτάσεις της. Στόχος του μαθήματος είναι να εξοπλίσει τους φοιτητές με πρακτικές δεξιότητες για τη διαχείριση επενδύσεων καθώς και την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων δημιουργίας και ανάλυσης στρατηγικών χαρτοφυλακίων. Οι φοιτητές λοιπόν, εκτός από την ενασχόληση με τα θεωρητικά θεμέλια της θεωρίας χαρτοφυλακίου, θα αναπτύξουν επίσης μια πρακτική κατανόηση των σταδίων της επενδυτικής διαδικασίας, θα εμπλέξουν την έννοια των προσδοκιών της αγοράς, θα διαμορφώσουν μια στρατηγική βάση κατανομής περιουσιακών στοιχείων και θα επιλέξουν τη βέλτιστη επενδυτική στρατηγική. Τα θέματα που αναπτύσσονται συνοδεύονται από πρακτικές εφαρμογές και μελέτες περιπτώσεων.
Ποσοτικές μέθοδοι στη Χρηματοοικονομική (6 ECTS)
Το μάθημα στοχεύει στην μελέτη μιας σειράς ποσοτικών μεθόδων που εφαρμόζονται στη χρηματοοικονομική. Η χρήση ποσοτικών μεθόδων στη χρηματοοικονομική καταλαμβάνει σημαντικό ρόλο στην εκ βάθους κατανόησή της. Η επιλογή των κατάλληλων ποσοτικών τεχνικών, η εκτέλεση σωστών υπολογισμών και η παροχή κατάλληλης οικονομικής ερμηνείας των αποτελεσμάτων, αποτελούν αναπόσπαστα μέρη της διαδικασίας λήψης επενδυτικών αποφάσεων, τόσο στην εταιρική χρηματοδότηση όσο και στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Το μάθημα επικεντρώνεται σε θέματα που σχετίζονται με την κατανόηση της στατιστικής ανάλυσης, παλινδρόμησης με διαστρωματικά και χρονολογικά δεδομένα, αλλά και σε ελέγχους υποθέσεων, ώστε οι φοιτητές να είναι σε θέση να διερευνούν ένα μεγάλο εύρος ερευνητικών και πρακτικών ζητημάτων της χρηματοοικονομικής.
Τεχνολογίες Κατανεμημένου Καθολικού, Κρυπτοστοιχεία και Αποκεντρωμένη Χρηματοοικονομική (6 ECTS)
Στόχος του μαθήματος είναι η εισαγωγή́ των μεταπτυχιακών φοιτητών στις τεχνολογίες αλυσίδων συστοιχιών (blockchain), τα κρυπτοστοιχεία (cryptoassets) και την αποκεντρωμένη χρηματοοικονομική (Decentralised Finance – DeFi). Αναπτύσσονται οι διαφορετικές προσεγγίσεις στις αλυσίδες συστοιχιών με τα αντίστοιχα μοντέλα συναίνεσης (consensus models) και την χρήση κρυπτογραφίας, καθώς και η διαδικασία εξόρυξης των κρυπτοστοιχείων, η χρήση τους για την πραγματοποίηση των συναλλαγών. Εξετάζεται ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το χρηματοοικονομικό σύστημα αναφορικά με την ανθεκτικότητα, τα κόστη και την ενσωμάτωση μεγαλύτερων τμημάτων του παγκόσμιου πληθυσμού και πως δυνητικά και κάτω από ποιες προϋποθέσεις, οι τεχνολογίες αλυσίδων συστοιχιών θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καταλύτης.
Προγραμματισμός στη Χρηματοοικονομική (6 ECTS)
Πολλά ενδιαφέροντα προβλήματα στη Χρηματοοικονομική μπορούν να λυθούν μόνο με τη βοήθεια του υπολογιστή, καθώς δεν υπάρχει αναλυτική λύση ή εμπλέκονται μεγάλοι όγκοι δεδομένων. Το μάθημα αποσκοπεί στην εισαγωγή των φοιτητών και φοιτητριών στις βασικές έννοιες προγραμματισμού, ώστε να χρησιμοποιούν στην συνέχεια τις μαθησιακές τους δεξιότητες για την επεξεργασία δεδομένων και τις εφαρμογές στη Χρηματοοικονομική. Οι βασικές αρχές και έννοιες του προγραμματισμού παραμένουν ίδιες σχεδόν σε οποιαδήποτε γλώσσα προγραμματισμού, όπως για παράδειγμα η Python. Οι φοιτητές μαθαίνουν για τα διαφορετικά είδη δεδομένων και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αποθηκεύουν δεδομένα σε λίστες και λεξικά στα προγράμματά τους και πως μπορούν να εργάζονται σε αυτά με αποτελεσματικούς τρόπους. Επίσης θα ασχοληθούν με την ανάλυση και την γραφική απεικόνιση χρηματοοικονομικών δεδομένων καθώς και τεχνικές αυτοματοποίησης αυτών των διαδικασιών.
Β' ΕΞΑΜΗΝΟ (30 ECTS)
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ - Α' ΕΞΑΜΗΝΟΥ
Χρηματοοικονομική Διοίκηση (6 ECTS)
Το μάθημα παρέχει τις απαραίτητες βάσεις στους φοιτητές ώστε να μπορούν να αποτιμούν χρηματοπιστωτικά προϊόντα, να αξιολογούν επενδύσεις, να αποτιμούν εταιρίες και να λαμβάνουν αποφάσεις που αφορούν τη μερισματική πολιτική και την κεφαλαιακή διάρθρωση μίας εταιρίας. Παρουσιάζονται οι τρόποι με τους οποίους οι εταιρείες λαμβάνουν χρηματοοικονομικές αποφάσεις, αξιολογούν τις επενδυτικές ευκαιρίες, διαχειρίζονται το κεφάλαιο και αντιμετωπίζουν τους κινδύνους. Μελετώνται οι τεχνικές ανάλυσης οικονομικών καταστάσεων, οι διαδικασίες μοντελοποίησης χρηματοοικονομικών προβλημάτων. Το μάθημα προάγει την κριτική σκέψη, την ικανότητα ανάλυσης δεδομένων και την ικανότητα λήψης αποφάσεων σε ένα περιβάλλον όπου οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές επιλογές παίζουν κρίσιμο ρόλο στην επιτυχία των επιχειρήσεων.
Χρηματοοικονομική Μηχανική (6 ECTS)
Το μάθημα εξετάζει τη σχεδίαση, δόμηση και τιμολόγηση παράγωγων χρηματοοικονομικών προϊόντων, όπως δικαιώματα προαίρεσης, συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και συμφωνίες ανταλλαγής, καθώς και στην ανάπτυξη στρατηγικών συναλλαγών και τις εφαρμογές τους στην διαχείριση χρηματοοικονομικών και επενδυτικών κινδύνων. Εξετάζεται επίσης η μαθηματική μεθοδολογία που αποτελεί την βάση της χρηματοοικονομικής μηχανικής, όπως οι εφαρμοσμένες στοχαστικές διαδικασίες και οι αριθμητικές μέθοδοι. Τα θέματα που αναπτύσσονται συνοδεύονται από πρακτικές εφαρμογές και παραδείγματα.
Διαχείριση Κινδύνου στις Χρηματοοικονομικές Αγορές (6 ECTS)
Το μάθημα εξετάζει την διαχείριση χρηματοοικονομικών κινδύνων στη βάση της έννοιας της Αξίας σε Κίνδυνο (Value at Risk – VaR) και των παραφυάδων της. Εστιάζεται κατά κύριο λόγο στην ποσοτικοποίηση των αγοραίων και πιστωτικών κινδύνων και των εσωτερικό έλεγχο στα πλαίσια ενός χρηματοοικονομικού ιδρύματος. Παρουσιάζει του λόγους για τους οποίους η διαχείριση του κινδύνου είναι απαραίτητη καθώς και τις μεθοδολογίες για την μέτρηση και διαχείριση αυτών των κινδύνων. Το μάθημα καλύπτει τα ακόλουθα ενδεικτικά θέματα: ταξινομία των κινδύνων, βασικά χρηματοοικονομικά προϊόντα, εισαγωγή στη ρύθμιση, μοντελοποίηση του κινδύνου του χαρτοφυλακίου, κίνδυνος αγοράς και VAR (Value at Risk), μέτρα απόδοσης προσαρμοσμένα στον κίνδυνο.
Ανάλυση Μεγάλου Όγκου Δεδομένων (6 ECTS)
Το μάθημα έχει ως στόχο να παρουσιάσει στους φοιτητές της δυνατότητες της ανάλυσης δεδομένων μεγάλου όγκου και τεχνικών οπτικοποίησης και στη συνεισφορά τους στη δημιουργία αξίας στης επιχειρήσεις. Σκοπός του μαθήματος είναι οι φοιτητές να κατανοήσουν τις βασικές αρχές και τεχνικές της ανάλυσης δεδομένων μεγάλου όγκου, να μάθουν να χειρίζονται διάφορες εργαλειοθήκες ανάλυσης και να εξασκηθούν στην εφαρμογή αυτών των γνώσεων στην επίλυση πραγματικών προβλημάτων ώστε να μπορούν να εξάγουν χρήσιμες πληροφορίες από ένα τεράστιο αριθμό συνόλων δεδομένων.
Μηχανική Μάθηση στη Χρηματοοικονομική (6 ECTS)
Το μάθημα παρουσιάζει τις σύγχρονες εξελίξεις στη μηχανική μάθηση και πώς αυτές εφαρμόζονται στη χρηματοοικονομική. Αυτό το μάθημα θα δώσει στους φοιτητές το απαραίτητο λεξιλόγιο και την τεχνογνωσία για την εφαρμογή μοντέλων μηχανικής μάθησης σε διάφορες πτυχές της χρηματοοικονομικής, όπως είναι η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, η διαχείριση κινδύνου και οι στρατηγικές συναλλαγών. Στο δεύτερο μέρος του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους σε μια πλειάδα εργαλείων όπως είναι οι βιβλιοθήκες μηχανικής μάθησης στην Python και στο TensorFlow. Οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν πραγματικά χρηματοοικονομικά δεδομένα και να λύσουν πραγματικά προβλήματα της χρηματοοικονομικής με τη βοήθεια της μηχανικής μάθησης.
Γ' ΕΞΑΜΗΝΟ (30 ECTS)
Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου, οι φοιτητές εκπονούν μία ερευνητική εργασία σε θέμα της επιλογής τους και κατόπιν συνεννόησης με τον επιβλέποντα καθηγητή τους. Ο επιβλέπων καθηγητής θα παρέχει καθοδήγηση στους φοιτητές/τρεις κατά τη διάρκεια του εξαμήνου εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας ως προς την εκπόνηση κατάλληλου θέματος, την προετοιμασία βιβλιογραφικής ανασκόπησης, την επιλογή της κατάλληλης μεθόδου αλλά και γενικότερα της δομής της τη πτυχιακή τους εργασίας.